maandag 31 maart 2008

Weekend !!! Viikonloppu

Weeral maandag, de tijd gaat enorm snel voorbij! Binnen 2 dagen ben ik al terug thuis!
Het weekend is al weer voorbij en ik hoop dat niemand zijn klok is vergeten te verzetten ;-)
Pasila is het deel van Helsinki waar ik heb gewoond toen ik hier studeerde. Dit gaf een enorm tof gevoel toen we hier terug doorreden! :-) , leuke herinneringen, vrienden, ,...
Vrijdagnamiddag zijn we vertrokken richting Naantali, Turku. Dat ligt ongeveer zo'n 2,5uur rijden vanuit Helsinki richting Westen.

Zalig om hier nog eens te zijn, gedurende de zomer hebben we hier heel veel tijd doorgebracht, sauna's, bbq's,...de max! Naantali is echt mijn plekje, hier voel ik me helemaal thuis. Zoals altijd ben ik met open armen ontvangen geweest en enorm verwend.
Zaterdagmorgend heb ik ervan geprofiteerd om vroeg op te staan en in Naantali zelf wat te gaan lopen...prachtig echt, Naantali ligt aan de zee...Prachtige ochtend ook..

Het kerkje van Naantali, tijdens de zomer ben ik hier helemaal naar boven geklommen en had je een prachtig zicht over heel Turku.
Je ziet dat de temperaturen weer aan het stijgen zijn. De sneeuw is aan het smelten en het ijs op het water is ook al weg. Hier en daar heb je nog wat ijs liggen maar vooral op stil water.










Een typisch oud fins huis, die bestaan allemaal uit hout. Als je zo'n huisje wilt kopen, dat betaal je enorm veel geld. Dit is meestal weggelegd voor mensen die het erven of echt heel rijk zijn.


Dezelfde dag had ik afgesproken met een leerkracht die me had les gegeven gedurende mijn uitwisselingsjaar. Zo leuk elkaar nog eens terug te zien, zij is verhuisd naar Turku en geeft hier momenteel ook les in de tolkenschool. Zelf is ze ook tolk Finse Gebarentaal.
Tegen de 4'ren waren we uitgenodigd bij de vader van Kalle om daar te gaan eten. Zijn vader is een grote fan van jagen en hebben dus zelfgeschoten rendier voor onze neus gekregen. Zalig lekker. Ocharme het beestje...
S'avonds zijn we nog enkele vrienden gaan bezoeken en dan was de dag weer om.
Vrijdagavond hebben we voor de eerste keer de nieuwe sauna uitgeprobeerd. Je hebt in Finland verschillende soorten sauna's. Op electriciteit maar ook op hout. En dat is mijne favoriet :-)...we zijn hout bijeen gaan zoeken en het vuur aangestoken. Dan moet je ongeveer een goei dik half uurtje wachten en dan zou de temperatuur tegen de 70 graden moeten zijn.


De sauna. In sommige huizen heb je een sauna binnen, maar hier is echt bewust gekozen om de sauna buiten te houden. Voor echt dat mökki (zomerhuisje) gevoel te behouden. En ik moet zeggen dat dit erg goed gelukt is :-)






Zondag heb ik dan ook heel de dag in de sauna gezeten, dingen waar je thuis in al die drukte geen tijd voor hebt.

Nog enkele leuke foto's:

-Zalig lekker, rauwe zalm , de kruiden moeten nog wel een dagje in de zalm trekken. In stukjes snijden en dan op dat heeeeeel donker brood.

Kalle en ik
Moominworld ligt ook in Naantali. Een pretpark waar alles draait rond de mascotte van Finland. In de zomer trekt dit heel veel toeristen aan (Chinese en Japanese ;-) )
Dit pretpark is gebouwd op een eilandje...
S'avonds zijn we terug richting Helsinki gereden..

Deze morgen ben ik dapper terug gaan lopen en ik ben helemaal tot in het centrum van Helsinki gelopen...voorbij Töölönlahti een meertje midden in Helsinki zelf :-), ik was al 45 minuten bezig, dan heb ik maar de metro terug genomen naar huis hehe, grappig zicht wel zenne, volledig in jogging outfit, zo rood als een tomat

Enkele sfeerbeelden :-), je ziet heel duidelijk in de verte het centrum liggen








Vandaag hebben we nog tegen 16.30u een afspraak met de voorzitster van de tolkenvereniging. En vanavond duiken we op cafe met enkele vriendinnen waar ik mee in de klas heb gezeten!
Groetjes!!!