maandag 17 september 2007

Eerst dag unief CSUN

Hoi allemaal...

Doodop :-) maar boeiend! Eerste lesdag voorbij...
Eigenlijk is het wel eens een hele ervaring om hier te kunnen meedraaien (ook al is het zo kort) op een Amerikaanse Universiteit, wat je ziet op TV is helemaal hetzelfde ;-)
De unief is enorm groot en bestaat uit verschillende gebouwen...op mijn lessenrooster staat dan ook aangeduid welk gebouw en hoe ik moet gaan...

De eerste les deze morgen was van een dove leerkracht. Een les Amerikaanse Gebarentaal. Ik ga hier niet uitleggen wat ik allemaal heb geleerd. Als je het graag wilt weten, geef me maar een e-mail en ik stuur wel een verslagje door.
Dit waren allemaal eerste jaars en best wel leuk want ik heb veel opgestoken...hier en daar is de Amerikaanse Gebarentaal hetzelfde als de Vlaamse Gebarentaal (geschiedenis? :-) )

De tweede les was een les 'interpreting'...enorm boeiend omdat ik verschillende opdrachten heb gezien zowel van stemtolken als het omzetten naar gebarentaal. En de studenten struikelde over precies dezelfde problemen die wij in onze klasgroep hadden. Ze werkte ook met een feedback model. Feedback is geen kritiek! :-)

De laatste les was Larry Fleisher...hij geeft les aan Deaf studies en hier werden enorm interessante discussies losgelaten over CI, BICULTUREEL onderwijs (dus niet enkel bilinguaal, dit is niet genoeg!) ...
Hij had drie belangrijke noties:
-we leren taal
- we leren door taal
- we leren over taal

Een zegswijze door een zekere Lou Fant, hier werd ik helemaal stil van:
Without a legitimately recognized language, there is no culture, without a culture, there is no self-identity, without a self-identity you just go on trying to be what others demand you to be.

De afsluiter van de les...morgen begint mijn eertse les om half 8 en mijn laatste is om 8.30u dus ik ga men bedje opzoeken!

Sweet dreams!!

PS: oh ja!!! Het middageten, man man man, die Amerikanen...je hebt dus een winkeltje waar je middag eten kunt kopen, frieten, hamburgers, pizza...
Chocolade, frisdranken...Het fruit staat ergens in een hoekje weggestoken en de boterhammen met enkel kalkoen ergens veeeeeer in de ijskast :-)
byeeeeeeee