woensdag 26 maart 2008

Helsinki 1ste dag

Hier zijn we weer!!
Het is weer eventjes geleden dat ik nog op mijn blog heb geschreven. Maar de reiskriebels zijn te sterk en we zijn de vlieger opgestapt. :-)
Ik heb zo'n beetje het geluk bij een ongeluk gehad dat ik 2 weekjes zonder werk zit en heb beslist om na 2 jaar opnieuw een bezoekje te brengen aan Helsinki.
3 jaar geleden heb ik de kans gekregen om hier 1 jaar te studeren en te wonen. Gedurende dat jaar heb ik zoveel ervaring opgedaan.
Ik kan je verzekeren dat het enorm raar na zo'n lange tijd hier terug te landen ;-)

Door de drukte door had ik de nacht voor ik vertrok maar 2 uurtjes kunnen slapen en - dat moet enkel mij maar overkomen :-) - had ik bijna mijn vliegtuig gemist. Na een goei kop koffie dacht ik wel wakker te blijven maar ik ben gewoon ter plekke op mijne stoel in slaap gevallen. Nog net als laatste was ik dan in mijn vliegtuig.
Overstappen in Copenhagen (eventjes verward want hier gebruiken ze geen euro's en met mijn slaapkop was ik dat precies vergeten).
Ik was ook even vergeten hoe duur Scandinavië kon zijn, damn...voor 1 tas koffie 4 euro! Ik viel achter over!!!
De reis was zo om! Door al de spanning was ik totaal mijn weg verloren in de luchthaven en op 1 of andere manier ben ik dus voorbij de douane naar buiten geraakt zonder koffer :-)
Met een enorme blos op mijn kaken ben ik dan gaan uitleggen dat mijn koffer nog aan de andere kant was :-), ze keken mij maar raar aan...blond ofwaaaaaa ;-)

Bon, zal ik jullie eens wat zeggen , het is hier dus vollen bak aan het sneeuwen, zalig gewoon!!!! Er ligt zeker wel 10 cm sneeuw!!! tegen de -3 graden!
Kalle heeft me aan de luchthaven opgepikt en we zijn onmiddellijk naar een vriend van hem gereden. Markus is een dove vriend van hem maar is ook afgestudeerd als tolk. Het systeem is hier in Finland totaal anders. In België hebben we 1 communicatie bureau die zorgt voor de verdeling van de tolkopdrachten. In Finland heb je er verschillende en met een serieuze concurrentie natuurlijk.
Markus heeft dus zijn eigen tolkencentrum opgericht nl. viparo -http://www.viparo.fi/pg.php?kieli=fi . Hier heeft hij 4 tolken voor hem werken en toevallig heb ik met deze studenten enkele jaren geleden samen in de klas gezeten. Wij zijn op het zelfde moment afgestudeerd. Zo leuk ze allemaal terug te zien. Anna, Ellen,...we hebben heel de namiddag gesproken over verschillende situaties en blijkbaar ervaren zij dezelfde moeilijkheden als een beginnende tolk in Vlaanderen :-) ...Zowel in de Finse Gebarentaal heb je hiaten als het gaat over specifieke vakgebieden bv. metaal...Stof tot discussie dus, ...maandagavond hebben we er een lady'snight gepland...to be continued...

In Finland worden deze tolkendiensten betaald door de steden zelf en niet door de overheid al hoewel het systeem wel gaat veranderen naar de toekomst (2010)toe. Hierdoor krijgen ze ook een grote concurrentie, sommige diensten zijn vrij goedkoop andere duurder. Vanaf het moment dat de overheid de diensten gaat uitbetalen gaat dit overal hetzelfde zijn.

Tegen 17u zijn we doorgereden naar het centrum van Helsinki waar Kalle woont. Zalig om hier terug in de kioski (plaatselijke krantenwinkeltje) binnen te stappen, ik heb mezelf een fins nummer aangeschaft want zo maakt het bellen en sms'en voor mij veel goedkoper.
Daarna K-market (voor ons GB), zo zalig, als die Finse specialiteiten bv. Karjalanpiirakka, zie foto...Dit is een recept met rijstepap en een soort roggebrood! Echt niet te doen...

En mijn favoriet (hier neem ik dus kg mee van naar huis) nl. ruisleipää. Dit is echt donker donker brood. Finnen eten dit 's morgens met kaas ofzo en wat groentjes op en een goei tas straffe koffie. K was vergeten hoe straf de koffie hier kan zijn, je kunt een hier echt een lepeltje in rechtzetten!


Anyway, zalig om hier terug te zijn...morgen staat er hier op het programma, laaaaaang slapen, een goede wandeling door Helsinki zelf, Soumenlinna. Een fort gebouwd voor Helsinki...
Wel zonder sneeuw hier op de foto :-)
Tegen de avond heb ik met een vriendin afgesproken!







Ziezo!!




paljon pusu ja halit (vele kusjes en knuffels!!!

liefje

Ps: ow, ja , mijn Finse Gebarentaal is een echte ramp, ik kluts dus echt weer zowel de Vlaamse als de Finse Gebarentaal dooreen! Help!! Ik heb zelfs geen structuur meer in mijn gebarentaal!!