donderdag 27 maart 2008

pääkaupunki - Hoofdstad Helsinki


Vandaag ben ik de stad terug ingetrokken. Eigenlijk had ik gedacht dat ik veel vergeten was maar ik moet toegeven dat er veel dingen terug naar boven komen .

Grappig eigenlijk, ik was enkele typische finse dingen vergeten(die was ik echt uit het oog verloren)


- deze morgen bij het douchen moest ik eventjes lachen, ik wilde in de douchen stappen. Maar hier in Finland heb je geen douchekuip (hoe leg je dat uit mmm)...hier heb je enkel een gordijn, de grond en een roostertje dat het water wegvoert. En dan een aftrekker om de grond minder nat te maken als je gedaan hebt :-), totaaaaal vergeten


- bij het middageten wilde ik kaas op mijn boterham doen, schelletjes kaas ga je hier bijna niet vinden. Hier is het echt een blok kaas en met een kaasschaafje. Totaaaaal vergeten!
-De ramen van de gebouwen zijn in Finland allemaal dubbel. Maar geen gewoon dubbelbeglazing als bij ons, dit zijn echt twee ruiten achter elkaar doe je telkens apart kan opendoen :-)
-Ik liep vandaag door de straten van Helsinki en ik moet zeggen dat ik ondanks dat het twee jaar geleden is dat ik in contact ben gekomen met Finse taal begrijp ik nog heel veel. Zelf spreken is moeilijk maar woorden en zinnen op reclameborden, treinstation, affiches enzo ...begrijp ik nog allemaal goed :-), zo funny!
-als je wijn of andere alcoholische dranken wilt kopen moet je naar Alko, een speciale winkel. In de gewone winkels verkopen ze geen alcohol. Wijn kost hier gemakkelijk voor een gewone huiswijn 6 euro!!
Maar dit jaar vragen ze mijn identiteitskaart niet meer :-), 3 jaar geleden elke keer opnieuw :-)
Grappig , ik weet het zijn kleine dingen maar toch...
Ik wist nog heel goed hoe ik de metro moest gebruiken (zwart rijden is enorm simpel hier ;-) ) ...met het naar huis gaan zat ik wel op de verkeerde tram...ale ja, verkeerde richting, want Helsinki heeft uiteindelijk maar 1 lijn, het is niet zoals in Parijs, daar heb je een heel netwerk. Wat me enorm is opgevallen (dit was vroeger minder), Helsinki is een groot shoppingcentrum...overal heb je verschillende shoppingcentra's.
Enjoy the city!

Treinstation


Mainstreet




Finse boekhandel :),


Cafe Belge!!..yepsie yepsie, duvel, kriek,..

Helsinki Cathedral

De haven, hier vertrekken de boten naar Stockholm, Estonia,..






Vanha kauppahalli,de oude winkelhal...hier kan je echte specifieke finse producten vinden vanuit Lapland, midden Finland,...


Rendiervlees in blikjes ;-)


En natuurlijk Finland bekenste modemerken:
Overdreven duur merk wel hoor!!
Hier kan je ook spullen van Muumi vinden. Muumi is de mascotte van Finland, samen met zijn familie, vrienden,....
Tipje: t'is wel in Zweeds:








http://finland.keesblom.com/finfo/aarikka/aarikka.html





Marimekko?

Marimekko Corporation is een toonaangevende Finse textiel-en kledingproducten design bedrijf dat werd opgericht in 1951. De onderneming ontwerpt, produceert en verkoopt hoogwaardige kleding, binnenhuisinrichting textiel, tassen en andere accessoires onder het merk Marimekko, zowel in Finland als in het buitenland.






Tegen 3.30pm had ik met Salla afgesproken, ik heb met haar nog in de klas gezeten. Vorig jaar ben ik haar gaan bezoeken in Berlijn. Zij heeft ook een uitwisselingsjaar gedaan!

Ziezo, morgen is het saunatijd!!!

slaapwel!!!!!